Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix.

Forleden var der demonstration i Københavns gader. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Anmeldte demonstrationer er lovlige i Danmark og en del af den grundslovssikrede ytringsfrihed.

Hvad der derimod ikke er en grundlovssikret rettighed er den tekst, der var var sat på statsministerdukken, der blev afbrændt ved samme lejlighed.

Teksten ‘Hun må og skal aflives’ stod på statsministerdukken, og det er vist ikke en del af vores ytringsfrihed. Det er en direkte opfordring til drab, og det må være strafbart.

Den politiske dialog mellem forskellige mennesker med forskellige opfattelser føres på livet løs – ikke bare i Folketinget og andre folkevalgte forsamlinger, men alle steder i landet. Vi hylder og fejrer den frie dialog, som ofte er ganske direkte og meget bramfri. Vi fængsler ikke mennesker vi er uenige med, for de har lige så meget ret til at forfægte deres mening, som jeg har til at forfægte min.

Afbrænding af f.eks. Dannebrog og en dukke med et billede af den siddende statsminister er heller ikke lovstridigt, men opfordring til drab er ikke en grundsovssikret ret.

Derfor skal myndighederne gribe ind og sende et tydeligt signal om, at en sådan opførsel ikke går. De ansvarlige bør stilles til ansvar, så det er utvetydigt, at handlingen er ulovlig.